Wie is KIEM

Mieke van Bussel

Je hebt meer invloed op je leven en werk dan je zelf soms denkt. Er is altijd iets te kiezen. Ik geniet er dan ook van om mensen in hun ontwikkeling te stimuleren, zodat zij beter gaan functioneren. Mijn achtergrond als socioloog helpt me om groepsprocessen te analyseren. Dit levert meerwaarde op in mijn (team)trainingen. Mijn motto is: mensen tot bloei laten komen!

Verantwoordelijkheid nemen

Iedereen loopt wel eens tegen een vraagstuk aan. Wat ik dan vaak zie, is dat mensen niet zien hoe ze daarvoor de verantwoordelijkheid kunnen nemen. Zij denken dat het de schuld van de ander is, of van de situatie. Dat is gemakkelijk, want dan hoeven ze zelf niets te doen.
En wat is dan het effect? Er verandert niets. Dit kan leiden tot conflicten, stijgend ziekteverzuim en dalende productiviteit.

Ik zie het als mijn taak mensen te laten ontdekken, op welk deel van de situatie ze wél invloed hebben. Ik stimuleer hen om daar eigenaarschap voor te nemen, als individu en als team.

Reflectie

Ik nodig de ander uit om naar zichzelf te kijken, te reflecteren. Als individu, als teamlid. Ik confronteer, op respectvolle wijze. Samen zoeken we dan naar manieren die effectiever zijn, maar wel passen bij de persoon. In een filmpje vertel ik iets over mijn visie op effectief communiceren en aandacht geven aan de ander.

Van wens naar werkelijkheid

Ik las het boek De creatiespiraal van Marinus Knoope en  herkende mijn visie en werkwijze. Volgens Knoope beginnen veranderingen met een wens. Dat uitgangspunt sprak me enorm aan. Van wens naar werkelijkheid!

Vanuit KIEM werk ik samen met andere professionals, bijvoorbeeld Annemarie van der Wel, Sandra Hertogh en Iena Pol.

Thuis

Als ik niet werk, ben ik vaak buiten. Ik wandel graag. Of ik oogst mijn zelf geteelde raapstelen van mijn groene garagedak! Ik vind het leuk om suikervrij gebak te maken.